Podobnie jak z mięsem - tofu trzeba zamarynować, aby po zdjęciu z grilla cieszyć się genialnym smakiem. Dlatego przygotowania do posiłku musimy zacząć trochę wcześniej, min. 2 h przed, a najlepiej dzień wcześniej.
Składniki:
- 2 kostki tofu (po 180)
Tofu kroimy w plastry o grubości nie większej niż 1 cm.
Do marynaty potrzebujemy:
- 3 łyżki sosu sojowego;
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek (można zastąpić innym olejem);
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę lub bardzo drobno posiekane;
- 1 łyżeczka miodu (nie dla wegan!) lub łyżeczka dowolnego innego słodu - ostatecznie może być rozrobiony z wodą cukier;
- 2 cebule dość drobno pokrojone;
- łyżeczka wędzonej papryki (najlepiej ostrej);
- pieprz.
Wszystkie składniki mieszamy razem. Wkładamy tofu do marynaty i zostawiamy na min. 2 h (a najlepiej na ok. 12 h). Po tym czasie można położyć tofu na grilla i zostawić je tam na ok. 40 min, co jakiś czas przewracając i kontrolując czy nie przypala się. Marynatę, która zostanie wykorzystać jako sos.
Najlepiej grillować na tacce. :)
Bardzo interesujący przepis :)
OdpowiedzUsuń