sobota, 27 czerwca 2015

Curry z kalafiora

Kalafior to jedno z moich ulubionych warzyw, nawet jedzony na surowo. Niestety mój mąż pała dużą niechęcią do tego kapustnego warzywa. Chciałam zrobić coś co zmieni jego opinię o kalafiorze. Padło na aromatyczne curry.

  • 1 kalafior;
  • 1 ziemniak pokrojony w kostkę;
  • 1 cebula pokrojona w kostkę;
  • 3 łyżeczki przyprawy do curry lub:
    • pół łyżeczki świeżego utartego imbiru;
    • łyżeczka kurkumy;
    • pieprz czarny;
    • odrobina chili;
    • kolendra;
    • kmin rzymski;
  • pół łyżeczki wędzonej ostrej papryki;
  • 1 ząbek czosnku;
  • 2 szklanki wody;
  • 2 pomidory ze skórką, pokrojone w kostkę;
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego;
  • sól wg uznania;
  • olej.
Cebulę zeszklić na oleju w garnku.
Kalafiora podzielonego na różyczki i ziemniaka włożyć do garnka. Wymieszać.
Dodać wodę, przecier, pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy. Gotować wszystko razem ok. 20 min, aż warzywa zmiękną.
Najlepiej podawać z ryżem. Może też być kasza, np. pęczak. 
Smacznego!


3 komentarze:

  1. Bardzo smaczny pomysł na kalafiora, lubię takie aromatyczne dania :)

    OdpowiedzUsuń
  2. I jak? Udało się przekonać męża do kalafiora :D?

    OdpowiedzUsuń
  3. My akurat bardzo chętnie wcinamy oboje kalafior, takie curry by się u nas sprawdziło.

    OdpowiedzUsuń