- 1 kalafior;
- 1 ziemniak pokrojony w kostkę;
- 1 cebula pokrojona w kostkę;
- 3 łyżeczki przyprawy do curry lub:
- pół łyżeczki świeżego utartego imbiru;
- łyżeczka kurkumy;
- pieprz czarny;
- odrobina chili;
- kolendra;
- kmin rzymski;
- pół łyżeczki wędzonej ostrej papryki;
- 1 ząbek czosnku;
- 2 szklanki wody;
- 2 pomidory ze skórką, pokrojone w kostkę;
- 2 łyżki przecieru pomidorowego;
- sól wg uznania;
- olej.
Cebulę zeszklić na oleju w garnku.
Kalafiora podzielonego na różyczki i ziemniaka włożyć do garnka. Wymieszać.
Dodać wodę, przecier, pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy. Gotować wszystko razem ok. 20 min, aż warzywa zmiękną.
Najlepiej podawać z ryżem. Może też być kasza, np. pęczak.
Smacznego!
Bardzo smaczny pomysł na kalafiora, lubię takie aromatyczne dania :)
OdpowiedzUsuńI jak? Udało się przekonać męża do kalafiora :D?
OdpowiedzUsuńMy akurat bardzo chętnie wcinamy oboje kalafior, takie curry by się u nas sprawdziło.
OdpowiedzUsuń