sobota, 13 czerwca 2015

Botwinka (soup with young beetroot)

Mam najlepszą babcię na świecie, która dała mi tonę botwinki i szpinaku. A w dodatku miałam zamrożony bulion warzywny, więc obiad powstał w mgnieniu oka. Zupa z młodej botwinki zadowoli każdego - wegan w wersji basic, wegetarian w wersji z jajkiem i/lub śmietaną. Mięsożerni też nie zauważą braku mięsa :)
Idealna wiosenno-letnia zupa. Świetnie smakuje zarówno podana na gorąco, jak i lekko przestudzona.

Składniki:

  • 1 l bulionu warzywnego;
  • 1 l wrzącej wody do rozcieńczenia bulionu;
  • 1 duży pęczek/2 mniejsze botwinki;
  • 2 marchewki;
  • kilka ziemniaków;
  • sól i pieprz.
Bulion zagotować i dolać do niego wrzątku. Wszystkie warzywa umyć dokładnie. Ziemniaki, marchew i małe buraczki obrać oraz pokroić na nie za duże kawałki. Łodygi i liście botwinki poszatkować. Wszystkie warzywa wrzucić do gotującego się bulionu.
Wszystko razem gotować na małym ogniu, aż zmiękną warzywa (przede wszystkim ziemniaki). Doprawić solą i pieprzem według uznania.
W wersji niewegańskiej - podawać z jajkiem na twardo, można też zabielić śmietaną. 
Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz