Wersje są dwie: zdrowa i mniej zdrowa.
Tak czy tak trzeba korzystać, bo oprócz tego, że kapusta jest bardzo zdrowa, to jest bardzo niskokaloryczna, mmm nic tylko jeść.
Składniki (dla 2 osób):
- średniej wielkości główka kapusty;
- 2 szklanki wody;
- 1 cebula (jak ktoś lubi cebulę to 2 jak najbardziej wskazane);
- 1 liść laurowy;
- 2 ziarenka ziela angielskiego;
- pęczek koperku;
- pieprz, sól;
- olej;
- 2 łyżeczki mąki (do zasmażki-ja użyłam mąki żytniej razowej, ale może być najzwyklejsza mąka).
Z kapusty odrzucić zewnętrzne liście. Poszatkować kapustę i wrzucić do garnka. Wlać wodę i odrobinę soli. Zagotować. Gotować kilka minut, często mieszając.
Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażyć na oleju. Do cebuli dosypać mąkę i podsmażyć razem. Jeśli ktoś dba o linię można pominąć mąkę :).
Cebulę dodać do gotującej się kapusty, dodać także pieprz, liść laurowy i ziele angielskie. Posiekać koperek i dodać do reszty. Wymieszać wszystko razem, gotować jeszcze kilka minut bez przykrycia, aby woda odparowała.
Następnie przykryć i dusić razem 15-20 minut, mieszając od czasu do czasu.
Z kapustą trzeba uważać, aby jej nie przypalić.
Podawać z chlebem.
U nas kapusta wystąpiła w towarzystwie zwykłej, ugotowanej zielonej soczewicy.
Smacznego!
Ale mnie zainspirowałaś! Dziś u mnie na obiad była kapustka, choć w nieco innym wydaniu, bo ja dodaję margaryny i cukru :)
OdpowiedzUsuń