piątek, 15 maja 2015

Tarta z botwinką / tart with young beetroot (wegetarian)

Dziś przygotowałam bardzo szybki obiad. Taki, który w zasadzie sam się robi. A w dodatku jaki efektowny, smaczny i sycący :)
Inspiracja napłynęła ze strony KUKBUK 
Mąż wczoraj "nakradł" dla mnie bzu, więc, oprócz maślanego zapachu tarty, w domu dominuje kwiatowy zapach niebieskich cudeniek.

Uwaga - przepis jest wegetariański, nie wegański.

Do przygotowania ciasta potrzebne składniki to:

  • 100 g twardego masła;
  • 1 duże jajko;
  • 225 g mąki żytniej (u mnie typ 720).
Do przygotowania "farszu":


  • pęczek botwinki;
  • ok. 100 g utartego żółtego sera (w zależności od upodobań);
  • 250 g jogurtu naturalnego lub trochę mniejsza ilość śmietany słodkiej;
  • 2 jajka;
  • gałka muszkatołowa, pieprz, sól, świeże zioła np. bazylia - wg uznania. 
Mąkę rozgnieść z masłem rękoma, po czym dodać rozbełtane jajko. Wyrabiać do uzyskania zwartej konsystencji. Uformować kulę, zawinąć w folię aluminiową i odłożyć na 30 min do lodówki. 
Po schłodzeniu rozwałkować na dość cienki placek i ułożyć w formie do tarty. Piec 15 min w 200°C (można obciążyć ciasto grochem żeby nie rosło).
W tym czasie można przygotować masę serowo-jajeczną przez wymieszanie wszystkiego ze sobą (oprócz botwinki).
Po wyjęciu ciasta z piekarnika, ostudzić je lekko i ułożyć na nim pokrojone liście, łodygi i małe buraczki. Zalać masą serowo-jajeczną.
Piec w piekarniku w 200°C przez 30 min.

Smacznego! 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz